پژوهش های بذر ایران، جلد ۴، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی مطالعه اثرات تنش شوری بر روی مولفه‌های جوانه‌زنی ارقام مختلف گندم
چکیده فارسی مقاله به ­منظور بررسی واکنش ارقام مختلف گندم به تنش شوری در مرحله جوانه­ زنی آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتورهای مورد بررسی شامل هشت رقم گندم (سای سونز، گاسپارد، فین­ کان، ام-وی17، چمران، سرداری، آتیلا­4 و آذر­2) و شش سطح شوری ناشی از کلرورسدیم (0، 25، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار) بودند. نتایج نشان داد شوری بر تمامی صفات مورد مطالعه (طول ریشه­ چه و ساقه­ چه، وزن ریشه­ چه و ساقه­ چه، وزن بذر باقیمانده پس از جوانه­ زنی و وزن گیاهچه، طویل­ ترین ریشه­ چه و ساقه­ چه،  میانگین تعداد ریشه ­چه در هر بذر، نسبت وزن ریشه­ چه به ساقه­ چه و یکنواختی، سرعت و درصد جوانه­ زنی) اثر معنی داری دارد. با افزایش میزان شوری تمامی صفات مورد مطالعه، به جز وزن گیاهچه، وزن بذر باقیمانده پس از جوانه­ زنی و نسبت وزن ریشه ­چه به ساقه­ چه روند کاهشی نشان دادند. بالاترین میزان این صفات از شوری 200 میلی مولار بدست آمد. رقم نیز اثر معنی­ داری بر تمامی صفات مورد مطالعه (به­ جز وزن گیاهچه و وزن بذر باقیمانده پس از جوانه­ زنی) داشت. رقم چمران دارای بالاترین میانگین تعداد ریشه­ چه در هر بذر، نسبت وزن ریشه­ چه به ساقه­ چه، سرعت و درصد جوانه­ زنی بود. بیشترین طول ریشه­ چه و طویل­ ترین ریشه­ چه به رقم سرداری و بیشترین طول ساقه­ چه و طویل­ ترین ساقه­ چه به رقم آذر2 تعلق داشت. آتیلا4 بیشترین میزان وزن ریشه­ چه و ساقه­ چه را به خود اختصاص داد. با توجه به نتایج به­ دست آمده و با در نظر گرفتن تمامی صفات مورد مطالعه می­توان اظهار داشت که ارقام چمران، سرداری، آذر2 و آتیلا4  نسبت به سایر ارقام مقاومت بیشتری در مقابل تنش شوری از خود نشان دادند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ارقام گندم، تنش شوری، مولفه‌های جوانه‌زنی

عنوان انگلیسی Study the Effects of Salinity Stress on Germination of Different Wheat Cultivars
چکیده انگلیسی مقاله In order to study the effects of different levels of salinity on germination components of wheat cultivars, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications. Experimental factors were wheat cultivar in eight levels (Saysons, Gaspard, Finkan, MV-17, Chamran, Sardari, Atila-4 and Azar-2) and six levels of salinity (0, 25, 50, 100, 150 and 200 Mm Nacl). Results indicated that salinity had significant effects on radicle length and dry weight, plumule length and dry weight, remained seed weight after germination, seedling weight, the longest radicle and plumule, number of radicle per seed, ratio of radicle weight to plumule weight and rate, uniformity and percentage of germination. All of these traits declined with increasing of salinity (except ratio of radicle weight to plumule weight, remain seed weight after germination and seedling weight). The highest ratio of radicle weight to plumule weight, remain seed weight after germination and seedling weight were recorded at salinity of 200 Mm Nacl. The cultivars showed significant effects on all of studied traits (except remaind seed weight after germination and seedling weight). Chamran cultavar showed the highest number of radicle per seed, ratio of radicle weight to plumule weight, rate and percentage of germination. The highest radicle length and the longest radicle obtained from Sardari cultivar while in Azar-2 cultivar it was vice versa in plumule. Atila-4 cultivar showed the highest radicle and plumule weight. It seems in all of studied cultivars, Chamran, Azar-2, Sardari and Atila-4 were more resistant to salinity stress compared to other cultivars, but it vise versa in Finkan, Gaspard and Saysons cultivars. So that, it was suggested application of Chamran, Azar-2, Sardari and Atila-4 under salinity condition compared to other cultivars.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Salt stress, Seed germination, Wheat cultivars

نویسندگان مقاله علی نامور | Ali Namvar
Urmia University
دانشگاه ارومیه

رئوف سیدشریفی | Raouf Seyed Sharifi
University of Mohaghegh Ardabili
دانشگاه محقق اردبیلی

هاشم هادی | Hashem Hadi
Urmia University
دانشگاه ارومیه


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-263-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات