پژوهش های بذر ایران، جلد ۴، شماره ۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی مطالعه اثر اسید جاسمونیک و اسید هیومیک بر برخی شاخص‌های جوانه‌زنی بذر چای ترش (Hibiscus sabdariffa) تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله این پژوهش به‌منظور مطالعه اثر هورمون‌های رشد آلی اسید جاسمونیک و اسید هیومیک بر برخی شاخص‌های جوانه‌زنی چای ترش تحت تنش شوری، به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. عامل اول شامل تنش شوری حاصل از کلرید سدیم در چهار سطح (0، 70، 140 و 210 میلی‌مولار)، عامل دوم شامل اسید جاسمونیک در چهار سطح (0، 50، 150 و 200 میلی‌مولار) و عامل سوم شامل اسید هیومیک در سه سطح (0، 40 و 80 میلی‌مولار) بود. نتایج نشان داد که سطوح مختلف شوری بر تمامی صفات موردبررسی به جز نسبت ساقه‌چه به ریشه‌چه اثر معنی‌داری داشت. با افزایش شدت تنش شوری از 70 به 210 میلی‌مولار درصد جوانه‌زنی (39 درصد)، سرعت جوانه‌زنی (55 درصد)، وزن‌تر و خشک گیاهچه (45 درصد)، طول ریشه‌چه (30 درصد) و ساقه‌چه (42 درصدی)، طول گیاهچه (37 درصد) و شاخص طولی (67 درصد) و وزنی بنیه (61 درصد) نسبت به شاهد کاهش یافت، اما شاخص طولی بنیه افزایش یافت. استفاده از اسید جاسمونیک و اسید هیومیک بر میزان صفات موردبررسی تأثیر معنی‌دار داشت. برهم‌کنش سه‌جانبه شوری و هورمون بر روی صفات وزن‌تر و خشک گیاهچه، طول ریشه‌چه، درصد جوانه‌زنی، شاخص وزنی بنیه و متوسط زمان لازم 50 درصد جوانه‌زنی معنی‌دار شد. با توجه به اینکه بیشترین میزان طول ریشه‌چه، وزن‌تر و وزن خشک گیاهچه متعلق به  برهم‌کنش اسید هیومیک و اسید جاسمونیک در عدم حضور شوری بوده و از طرفی نیز در حضور 80 میلی مولار اسید هیومیک، گیاه چای ترش می‌تواند تا 140 میلی مولار شوری را تحمل کند و دچار کاهش طول ریشه‌چه نشود و با افزایش اسید جاسمونیک (200 میلی مولار) نیز جوانه‌زنی بیشتر شده، لذا می‌توان نتیجه گرفت که استفاده از  برهم‌کنش اسید جاسمونیک و اسید هیومیک می‌تواند هم میزان جوانه‌زنی را بهبود بخشد و هم با افزایش طول ریشه‌چه به گیاه کمک کرده تا بهتر بتواند شرایط کم‌آبی را تحمل کند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Study the Effect of Jasmonic Acid and Humic Acid on Some Seed Germination Characteristics of Rosselle (Hibiscus sabdariffa) Under Salinity Stress
چکیده انگلیسی مقاله An experiment was conducted to evaluate the effects of jasmonic acid and humic acid on some seed germination characteristics of Roselle under salt stress condition in a factorial experiment based on a completely randomized design with three replications. Treatments included four different levels of salinity stress; 0, 70, 140 and 210 mM; four levels of Jasmonic Acid; 0, 50, 150 and 200 mM and three levels of humic acid; 0, 40 and 80 mM. The results showed that the effect of salinity was significant (P< 0.01) on all studied traits except the ratio of the length of root and shoot. With increasing of salinity stress condition from 70 to 210 mM was decreased germination percentage (39%), germination rate (55%), fresh weight and dry (45%), root length (30%) and shoot (42%), seedling length (37%), longitudinal (67%), the weighted power (61%) toward control, but the longitudinal power index increased. The use of jasmonic acid and humic acid had a significant effect on the studied traits. The three-way interaction of the salt and hormones was significant on plant fresh and dry weight, the length of the root, germination percentage, power weight index and average time to 50 percent germination. Given that the highest rate of root length, plant fresh and dry weight was belong to the interaction of humic and jasmonic acid hormone without a present of salinity. On the other Rosselle can stamina root length and can bear salinity up to 140 mM with a present of humic acid (with 80 mM concentration) and also the germination rate of Rosselle increased by with adding jasmonic acid up to 200 mM. The final result is to use the Interaction of jasmonic acid and humic acid for improvmenting of germination rate and root length because with increasing root length Rosselle can bear water stress condition.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حمیده آزاد | hamide azad
university of zabol
دانشگاه زابل
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زابل (Zabol university)

بهمن فاضلی نسب | bahman fazeli nasab
university of zabol
دانشگاه زابل
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زابل (Zabol university)

علی سبحانی زاده | ali sobhanizade
university of zabol
دانشگاه زابل
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه زابل (Zabol university)


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-260-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات