پژوهش های بذر ایران، جلد ۳، شماره ۲، صفحات ۴۱-۵۵

عنوان فارسی کمی‌سازی سبز شدن بذر کوشیا (Kochia indica) تحت تأثیر دما، شوری و عمق کاشت
چکیده فارسی مقاله جهت کمی‌سازی میزان سبز شدن کوشیا (Kochia indica) تحت سطوح مختلف دما، شوری و عمق کاشت، آزمایشی به‌صورت کنترل‌شده در مرکز ملی تحقیقات شوری یزد در سال 1392 انجام شد. تیمارها شامل رژیم دمایی روز/شب: 20/10، 25/15، 30/20، 35/25 و 40/30 درجه سانتی‌گراد، پنج سطح شوری: 2، 6، 10، 14 و 18 دسی‌زیمنس بر متر و کاشت بذر در عمق صفر (سطح خاک)، 5، 10 و 15 میلی‌متر بود. درصد سبزشدن نهایی، شاخص سرعت سبز شدن و تعداد روز موردنیاز تا سبز شدن 50% از بذرها اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین درصد سبز شدن نهایی به ترتیب در دمای روز/شب 25/15 و 40/30 درجه سانتی‌گراد به دست آمد. میزان سبز شدن نهایی در شوری‌های 6، 10، 14 و 18 دسی‌زیمنس بر متر به ترتیب 9، 22، 36 و 57% کمتر از تیمار 2 دسی‌زیمنس بر متر بود. همچنین میزان سبز شدن نهایی در عمق‌های کاشت 5، 10 و 15 میلی‌متر، به ترتیب 30، 44 و 72% کمتر از تیمار قرار دادن بذر در سطح خاک بود. تجزیه رگرسیونی نشان داد که درصد سبز شدن نهایی به‌صورت خطی با افزایش سطوح شوری و عمق کاشت کاهش یافت. در حالی که زمان لازم برای حصول 50% سبز شدن (T50) با افزایش سطوح شوری و عمق کاشت افزایش یافت، به‌طوری که بیشترین میزان T50 مربوط به شوری 18 دسی‌زیمنس بر متر و عمق کاشت 15 میلی‌متر بود. افزایش در میزان شوری و عمق کاشت با کاهش معنی‌دار شاخص سرعت سبز شدن همراه بود. در مجموع با استفاده از یک رابطه رگرسیونی لجستیک، میزان سبز شدن بذر K. indica در هر روز پس از کاشت در ترکیبات مختلف شوری و دما کمی شد تا بتوان دامنه گسترش این گیاه را تحت این شرایط پیش‌بینی نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Quantification of Seedling Emergence of Kochia (Kochia indica) Affected by Temperature, Salinity and Seeding Depth
چکیده انگلیسی مقاله A controlled experiment was run to quantify emergence of Kochia indica under different temperature, salinity and seeding depth levels at the Yazd National Salinity Research Center in 2013. Treatments were five day/night temperature regimes: 20/10, 25/15, 30/20, 35/25 and 40/30 °C, five salinity levels: 2, 6, 10, 14 and 18 dS m-1, and seeding depth on the surface (0 mm), 5, 10 and 15 mm. Final emergence percent, emergence rate index and elapsed time (days) to reach 50% of the maximum emergence were measured. Results showed that the highest and lowest final emergence percentage was observed in 25/15 ° C and 40/30 ° C day/night, respectively. Final emergence reduced to 9, 22, 36 and 57% in 6, 10, 14 and 18 dS m-1 compared to 2 dS m-1, respectively. Final emergence was also reduced to 30, 44 and 72% in 5, 10 and 15 mm seeding depths compared to placing seeds on the soil surface. Regression analysis showed that final emergence percentage linearly decreased with increase in salinity and seeding depth levels. In turn, elapsed time (days) to reach 50% of the maximum emergence T50, increased as salinity and seeding depth increased, so that the highest T50 was obtained for 18 dS m-1 and seeding depth of 15 mm. Increase in salinity and seeding depth was associated with a significant decrease in emergence rate index. In addition, using a logistic regression equation, emergence rate of K. indica was quantified at each day after sowing for each temperature-salinity combination to predict the distribution range of the plant in these situations.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله غلامحسن رنجبر | gholamhassan ranjbar
, national salinity research center, agricultural research, education and extension organization areeo , yazd, iran
مرکز ملی تحقیقات شوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد
سازمان اصلی تایید شده: مرکز ملی تحقیقات شوری

حسین غدیری | hossein ghadiri
shiraz university
دانشگاه شیراز
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شیراز (Shiraz university)


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-182-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1871/article-1871-410758.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اکولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات