|
|
پژوهش های بذر ایران، جلد ۳، شماره ۲، صفحات ۱۰۵-۱۱۸
|
|
|
| عنوان فارسی |
تأثیر کیتوزان بر جوانهزنی و صفات بیوشیمیایی گیاهچه ماریتیغال (Silybum marianum L.) تحت تنش شوری |
|
| چکیده فارسی مقاله |
بهمنظور ارزیابی اثر کیتوزان بر جوانهزنی و برخی ویژگیهای بیوشیمیایی گیاه دارویی ماریتیغال در شرایط تنش شوری، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشگاه شاهد تهران در سال 1394 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل سطوح تنش شوری (صفر، 4، 8 و 12 دسیزیمنس بر متر) و سطوح مختلف کیتوزان (صفر، 25/0، 5/0، 75/0 و 1 درصد) بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری موجب کاهش درصد جوانهزنی، ضریب جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، شاخص وزنی و طولی بنیه بذر، طول ریشهچه، ساقهچه و گیاهچه و بیوماس کل و افزایش متوسط زمان جوانهزنی گردید. پیشتیمار بذر با کیتوزان تا غلظت 5/0 درصد سبب افزایش صفات ضریب جوانهزنی، شاخص وزنی بنیه بذر و طول ساقهچه شد. بیشترین میزان کلروفیل کل و پروتئین کل در پیش تیمار بذر با سطوح 5/0 درصد کیتوزان در شوری صفر دسی زیمنس بر متر (شاهد) به دست آمد. با افزایش تنش شوری، میزان فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز افزایش داشت، بهطوری که بیشترین فعالیت این دو آنزیم در سطح تنش شوری 12 دسی زیمنس بر متر در پیشتیمار با 5/0 درصد کیتوزان به دست آمد. نتایج نشان داد که تیمار بذر با کیتوزان 5/0 درصد میتواند اثرات مضر تنش شوری را بر برخی صفات در گیاهچه ماریتیغال کاهش داده و رشد گیاهچه را بهبود بخشد. |
|
| کلیدواژههای فارسی مقاله |
بنیه بذر، پراکسیداز، پروتئین، خارمریم، کاتالاز، کلروفیل |
|
| عنوان انگلیسی |
Effect of Chitosan on Seed Germination and Biochemical Traits of Milk Thistle (Silybum marianum L.) Seedling under Salt Stress |
|
| چکیده انگلیسی مقاله |
To evaluate the effect of chitosan on seed germination and some biochemical characteristics of the milk thistle herb in conditions of salinity, this experiment was conducted a factorial in a completely randomized design (CRD) with three replications in seed science and technology, Shahed University, Tehran in 2015. Experimental factors were included salinity levels (0, 4, 8 and 12 dS.m-1) and different levels of Chitosan (0, 0.25, 0.5, 0.75 and 1 percent). The results showed that salt stress reduced germination percentage, germination coefficient, germination rate, weight and length vigor index, radical, plumule and seedling length and total biomass and increased mean germination time. Seed priming with chitosan up to 0.5% concentration was increased the amounts of germination coefficient, weighted index vigor and plumule length. The highest amount of total chlorophyll and total protein were obtained in seed priming with 0.5% chitosan levels in zero salinity Level (control). By increasing salinity levels was observed increases in activity of catalase and peroxidase, so that the highest activity of these two enzymes was obtained in the salinity level of 12 dS.m-1 in pre-treated with 0.5% Chitosan. The results showed that seed priming with chitosan 0.5% reduces and improve harmful effects salt stress on some growth traits in seedlings Milk thistle. |
|
| کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
|
|
| نویسندگان مقاله |
مهدی عقیقی شاهوردی | mehdi aghighi shahverdi of crop physiology, faculty of agriculture, shahed university, tehran, iran فیزیولوژی گیاهان زراعی دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد تهران سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)
حشمت امیدی | heshmat omidi دانشگاه شاهد تهران دانشکده علوم کشاورزی گروه زراعت و صلاح نباتات سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)
سید اسماعیل موسوی | sayed esmail mousavi دانشگاه شاهد تهران دانشکده علوم کشاورزی گروه زراعت و صلاح نباتات سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه شاهد (Shahed university)
|
|
| نشانی اینترنتی |
http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-28-5&slc_lang=fa&sid=fa |
| فایل مقاله |
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1871/article-1871-398746.pdf |
| کد مقاله (doi) |
|
| زبان مقاله منتشر شده |
fa |
| موضوعات مقاله منتشر شده |
فیزیولوژی بذر |
| نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|