پژوهش های بذر ایران، جلد ۱، شماره ۱، صفحات ۳۳-۴۵

عنوان فارسی اثر سطوح مختلف تنش شوری بر جوانه‌زنی بذر و رشد اولیه گیاهچه شنبلیله (Trigonella foenum-greacum)
چکیده فارسی مقاله
به‌منظور بررسی اثر سطوح مختلف تنش شوری بر صفات جوانه‌زنی و رشد اولیه بذر شنبلیله، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در آزمایشگاه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان انجام شد. تیمارهای مورد استفاده شامل: سطوح مختلف تنش شوری (0، 2/0-، 4/0-، 6/0-، 8/0-، 1-، 2/1-، 4/1-، 6/1- و 8/1- مگاپاسکال) ناشی از کلرید سدیم بودند. نتایج به‌دست آمده نشان داد که با افزایش سطوح شوری درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، انرژی جوانه‌زنی، شاخص میزان جوانه‌زنی، درصد آب بافت گیاهچه، طول گیاهچه، وزن تر و خشک گیاهچه و شاخص بنیه بذر به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. اگر چه سطوح شوری (2/0- و 4/0- مگاپاسکال) از طریق تحریک رشد اولیه، میزان وزن خشک و تر گیاهچه را نسبت به شاهد افزایش دادند. به‌علاوه کاهش میزان جوانه‌زنی، روندی افزایشی را نسبت به تیمار شاهد داشت. بررسی نتایج ضرایب همبستگی بین صفات مورد مطالعه نشان داد که بین درصد جوانه‌زنی با دیگر مؤلفه‌های جوانه‌زنی به‌جز میزان کاهش جوانه‌زنی همبستگی مثبت و معنی‌داری برقرار بود. به‌طورکلی نتایج آزمایش نشان داد که بذر شنبلیله در زمان جوانه‌زنی، میزان شوری تا 2/1- مگاپاسکال (9/38 دسی‌زیمنس بر متر) را می‌تواند تحمل کند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بنیه بذر، تنش شوری، درصد جوانه‌زنی، شنبلیله

عنوان انگلیسی Effect of different levels of salinity stress on seed germination and early growth of fenugreek (Trigonella foenum-greacum) seedling
چکیده انگلیسی مقاله
In order to study the effect of different levels of salinity stress on germination indices and early growth of Trigonella foenum-greacum L., an experiment was conducted in agronomy laboratory of Faculty of Agricultural at the University of Guilan in 2012. The experiment was arranged base on completely randomized design with four replications. The used treatments were different levels of salinity stress due to NaCl (0, -0.2, -0.4, -0.6, -0.8, -1, -1.2, -1.4, -1.6 and -1.8 MPa). Results showed, by increasing of salinity levels, decreased germination percentage, germination speed, germination energy, germination rate index, water percentage of seedling tissue, seedling length, the dry and fresh weight of seedling and vigor index significantly. However, the levels of salinity (-0.2 and -0.4 MPa) increased the dry and fresh weight of seedling in comparing with control by growth stimulation. Moreover, germination rate reduction had increased trend in comparing with control. Results indicated that there was a positive significant correlation between percent of germination and other germination indices except for germination rate. Generally, the results showed fenugreek seed can tolerate salinity amount until -1.2 MPa (38.9 ds/m) in germination time.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Fenugreek, Germination, Salinity stress, Vigor

نویسندگان مقاله اعظم رومانی | Azam Roumani
Department of Agronomy and Plant Breeding, Agricultural Faculty, i University of Guilan, Iran
دانشگاه گیلان

محمدرضا احتشامی | Mohammadreza Ehteshami
Department of Agronomy and Plant Breeding, Agricultural Faculty, University of Guilan , Iran
دانشگاه گیلان


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-1-4&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات