دانش بیماری شناسی گیاهی، جلد ۱۲، شماره ۱، صفحات ۴۶-۵۲

عنوان فارسی غربالگری هشت رقم گوجه فرنگی برای مقاومت به بیماری پژمردگی فوزاریومی
چکیده فارسی مقاله
رسولی ل، صدروی م، کشاورز ک (1401) غربالگری هشت رقم گوجه ­فرنگی برای مقاومت به بیماری پژمردگی فوزاریومی. دانش بیماری­شناسی گیاهی 12 (1): 52-46. 
   مقدمه: پژمردگی فوزاریومی ناشی ازقارچ خاک­زی Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (Fol) یکی از بیماریهای مهم گوجه ­فرنگی در دنیا است. شناسایی و کشت رقم­های مقاوم روشی دوستدار محیط زیست مدیریت بیماری است که به تولید محصولی عاری از مواد شیمیایی و تمیز می ­انجامد. این پژوهش برای تعیین واکنش هشت رقم گوجه فرنگی به بیماری و همبستگی واکنش آنها با آنزیم پراکسیداز انجام شد.مواد و روشها: بوته­ های پژمرده گوجه­ فرنگی در گلخانه ­های جنوب غربی ایران نمونه­ برداری شدند و پس از جداسازی و خالص ­سازی و مطالعه خصوصیات ریختی دو جدایه Fol  شناسایی شدند. واکنش­های هشت رقم کینگ­ استون، سوپرچف، دافنیس، کارناک، سی ­اچ­ پویا، ارلی ­پویا، سوپرپویا و سی ­اچ نسبت به این دو جدایه در آزمایشی فاکتوریل با طرح آماری کاملا تصادفی با چهار تکرار برای هر تیمار در شرایط گلخانه بررسی شد. شدت بیماری و شاخص های رویشی و زایشی گیاه اندازه­ گیری شدند. میزان آنزیم پراکسیداز در برگهای بوته ­های هر تیمار به روش اسپکترو فتومتری در طول موج ۴۷۰ نانومتر اندازه ­گیری و ضریب همبستگی آن با شدت بیماری تعیین شد. یافته­ ها: تجزیه واریانس داده‌های این آزمایش نشان داد که بین جدایه‌های Fol از نظر قدرت بیماری‌زایی و تاثیر متقابل جدایه‌های بیمارگر و رقم­ها تفاوت معنی‌داری وجود دارد. جدایه Fol2 پرآزارتر از Fol1 بود و رقم سی­ اچ  نیمه­ حساس ، رقمهای دافنیس، کارناک، سی­ اچ­ پویا، ارلی ­پویا و سوپرپویا نیمه­ مقاوم، رقم­های کینگ­ استون و سوپرچف کاملا مقاوم به این جدایه پرآزار بیمارگر و بیماری بودند. سطح آنزیم پراکسیداز در گیاه با شدت بیماری همبستگی منفی داشت. نتیجه­ گیری: کینگ­ استون و سوپرچف در بین این رقم­ها مقاوم­ به بیماری هستند. اندازه ­گیری سطح آنزیم پراکسیداز می­ تواند به عنوان یک شاخص مقاومت برای تعیین واکنش رقم­ های گوجه­ فرنگی به بیماری استفاده شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پراکسیداز، پژمردگی، گوجه ­فرنگی، مقاومت، Fusarium oxysporum

عنوان انگلیسی Screening eight tomato varieties for resistance to Fusarium wilt disease
چکیده انگلیسی مقاله
Rasouli, L., Sadravi, M., & Keshavarz, K. (2023). Screening eight tomato varieties for resistance to Fusarium wilt disease. Plant Pathology Science, 12(1), 46-52.     
Introduction: Fusarium wilt caused by soil-borne fungus Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici (Fol) is one of the most important diseases of tomatoes in the world. Identification and cultivation of resistant varieties is an environmentally friendly method of disease management that leads to the production of a chemical-free and clean yield. This research was conducted to evaluate the reactions of eight tomato varieties to the disease and their correlation with peroxidase enzyme. Materials and Methods: Wilted tomato plants were sampled in the greenhouses of southwestern Iran and after isolation and purification and studying the morphological characteristics, two Fol  isolates were identified. The reactions of eight varieties vs. Kingston, Dafnis, Super chef, Karnak, CHpooya, Earlypooya, Superpooya, and CH to these two isolates were investigated in a factorial experiment with a completely randomized statistical design with four replications for each treatment under greenhouse conditions. The disease severity index and the vegetative and reproductive indices of the plant were determined. The level of peroxidase enzyme in the leaves of plants of each treatment was measured by spectrophotometric method at 470 nm wavelength and its correlation coefficient was determined with the disease severity index. Results: Analysis of the variance of these experimental data revealed a significant difference between Fol isolates in pathogenicity and interaction between Fol isolates and varieties. Fol2 isolate was more aggressive than Fol1 and CH was moderately susceptible, and  Earlypooya, Karnak, Superpooya, Dafnis, CHpooya, were moderately resistant, while Kingston and Super chef  were completely resistant to this hyper-virulent isolate of  the pathogen and disease. The peroxidase level had negatively correlated with the disease severity index. Conclusion: Among these varieties, Kingstone and Super chef are resistant to the disease. Peroxidase levels can be used as a resistance marker to assess how different tomato varieties react to the disease.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Fusarium oxysporum, Peroxidase, Resistant, Tomato, Wilt

نویسندگان مقاله لیلا رسولی | Leila Rasouli
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج

مهدی صدروی | Mehdi Sadravi
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج

کاووس کشاورز | Kavoos Keshavarz
Department of Plant Protection Researches, Kohgiloyeh and Boyerahmad Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Yasouj, Iran.
بخش تحقیقات گیاه‌پزشکی مرکز تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و منابع طبیعی یاسوج، یاسوج


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/pps/browse.php?a_code=A-10-33-9&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات