دانش بیماری شناسی گیاهی، جلد ۱۳، شماره ۲، صفحات ۳۹-۴۸

عنوان فارسی واکنش چهار رقم برنج ایرانی به بیماری سوختگی باکتریایی برگ
چکیده فارسی مقاله
برنج یک محصول غذایی مهم در جهان است. بیماری سوختگی باکتریایی برگ، ناشی از     oryzae pv.  Xanthomonas oryzae یکی از بیماریهای مهم برنج است که روی رقم­های مختلف در جهان شایع است. شناسایی و کاشت رقم­های مقاوم یا نیمه­ مقاوم موثرترین روش مدیریت بیماری است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی واکنش چهار رقم برنج ایرانی شیرودی، ستایش، فجر و هاشمی به بیماری در شرایط مزرعه بود. طی سال‌های 1401 تا 1402، نمونه‌برداری از بوته ­های برنج دارای علایم بیماری از مناطق مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد، در جنوب­ غربی ایران انجام  شد. بیمارگر، از برگ‌های آلوده پس از ضدعفونی سطحی آنها، روی محیط عصاره ­مخمر-دکستروز-کربنات­ کلسیم جداسازی شد. باکتری جداشده، میله‌ای شکل، گرم منفی، هوازی اجباری، اکسیداز منفی، کاتالاز مثبت، لوان و لسیتیناز مثبت بود. آن باعث القای واکنش فوق حساسیت در برگ­‌های توتون شد و توانایی هیدرولیز نشاسته را نداشت، ولی ژلاتین، آسکولین و توئین 80 را هیدرولیز کرد. براساس مجموع خصوصیات مرفولوژیکی، بیوشیمیایی، بیماری­زایی و ژنوتیپی، بیمارگر oryzae   pv.   X. oryzae  شناسایی شد. واکنش این چهار رقم­ ایرانی برنج به بیماری، با مایه­ زنی بیمارگر و تعیین میزان  پیشرفت علایم  بیماری و  رشد جمعیت باکتری درون بافت 
رقم­های مختلف مورد ارزیابی قرار گرفت.  بین رقمها اختلاف معنی­ داری از نظر شاخص­های طول ناحیه نکروز برگ و جمعیت باکتری در بافت وجود داشت و رقم هاشمی بیشترین حساسیت و رقم شیرودی کمترین حساسیت به بیماری نشان دادند. وقوع بیماری  سوختگی باکتریایی برگ برنج در استان کهگیلویه و بویراحمد و واکنش این رقم­ها به بیماری برای نخستین بار گزارش می‌شوند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله فجر، ستایش، شیرودی، هاشمی، Xanthomonas oryzae pv. oryzae

عنوان انگلیسی Reaction of four Iranian rice cultivars to bacterial leaf blight disease
چکیده انگلیسی مقاله
  Rice is an important food crop in the world. Bacterial leaf blight, caused by Xanthomonas oryzae pv. oryzae, is one of the important diseases of rice that is prevalent in different cultivars in the world. Identifying and planting resistant or semi-resistant cultivars is the most effective method of disease management. This study aimed to investigate the reaction of four Iranian rice cultivars; Shiroodi, Setayesh, Fajr, and Hashemi, to the disease under field conditions. Rice plants with the disease symptoms were sampled from different regions of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province in southwestern Iran, during 2012-2013. The pathogen was isolated from infected leaves after their surface disinfection, on Yeast extract-dextrose-CaCO3(YDC) medium. The isolated bacterium was rod-shaped, gram-negative, obligate aerobic, oxidase negative, catalase positive, levan and lecithinase positive. It induced a hypersensitivity reaction in tobacco leaves and could not hydrolyze starch, but it hydrolyzed gelatin, ascoline, and Tween 80. Based on a comprehensive analysis of morphological, biochemical, pathogenicity, and genotypic traits, the pathogen was identified as X. oryzae pv. oryzae. The reaction of these four Iranian rice cultivars to the disease was evaluated by inoculating them with the pathogen, monitoring the progression of disease symptoms, and measuring the growth of the bacterial population in each cultivar. There was a significant difference among the cultivars in terms of the length of leaf necrosis and the bacterial population within the tissue, with the Hashemi cultivar exhibiting the highest sensitivity and the Shiroodi cultivar showing the lowest sensitivity to the disease. The occurrence of bacterial leaf blight disease in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad province, as well as the reaction of these cultivars to the disease, are being reported for the first time.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Blight, Detection, Xanthomonas, Resistance

نویسندگان مقاله جعفر همت زاده | Jafar Hematzadeh
Yasouj University
دانشگاه یاسوج

رسول رضائی | Rasool Rezaei
Department of Plant Protection, College of Agriculture, Yasouj University, Yasouj, Iran
دانشگاه یاسوج

حبیب اله چاره‌گانی | Habiballah Charehgani
Yasouj University
دانشگاه یاسوج

فریبا قادری | Fariba Ghaderi
Yasouj University
دانشگاه یاسوج


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/pps/browse.php?a_code=A-10-37-6&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده باکتری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات