دانش بیماری شناسی گیاهی، جلد ۱۴، شماره ۱، صفحات ۹-۱۸

عنوان فارسی روشهای مدیریت بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه و طوقه گوجه فرنگی
چکیده فارسی مقاله
بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه و طوقه گوجه­ فرنگی یکی از مهم­ترین و خسارت ­زاترین بیماری­های خاک­زاد این محصول و از عوامل محدودکننده تولید گوجه ­فرنگی در دنیا به شمار می­رود. نشانه ­های بیماری شامل زرد و بافت­مرده شدن برگ­ها و دمبرگ­ها، ریزش برگ­ها، تشکیل زخم­های قهوه­ ای رنگ روی ریشه و بافت­های مجاور سطح خاک، بافت­ مرده شدن و تغییر رنگ بافت­های داخلی طوقه و قاعده ساقه، کاهش کمیت و کیفیت میوه ­ها، پژمردگی و مرگ گیاه است. یازده گونه Fusarium  به نام­های،
  solani F. . ،      f. sp. radicis-lycopersici   F. oxysporum ، F. moniliforme، F. culmorum، F. commune، F. redolens، F. chlamydosporum، F. semitectum،
F. lateritium، F. acuminatum و . equiseti F به عنوان عوامل مولد این بیماری در دنیا گزارش شده­ اند. وقوع بیماری پوسیدگی فوزاریومی ریشه و طوقه گوجه­ فرنگی در مزرعه­ ها و گلخانه­ های تجارتی، در صورت عدم اجرای راهبردهای مدیریت بیماری معمولاً به وارد شدن زیان اقتصادی فراوان به عملکرد محصول گوجه ­فرنگی و در برخی موارد، نابودی کامل محصول منجر می­ شود. این بیماری تا کنون از استان­های آذربایجان شرقی، سمنان، فارس، هرمزگان و کرمان در ایران، گزارش شده است. راهبردهای مدیریت تلفیقی بیماری شامل
راه­کارهای پیشگیری­ کننده  مانند پیشگیری از ورود و انتشار عامل بیماری، استفاده از رقمهای مقاوم، جلوگیری از ایجاد زخم در ریشه و طوقه، بهداشت زراعی و مدیریت تنش شوری و روشهای مبارزه زراعی، زیستی و شیمیایی در این مقاله شرح داده شده ­اند. 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Management strategies for Fusarium crown and root rot disease in tomato
چکیده انگلیسی مقاله
Fusarium root and crown rot disease of tomato is one of the most important and destructive soil-borne diseases of this crop, and one of the factors limiting production of tomato in the world. Disease symptoms include yellowing and necrosis of leaves and petioles, defoliation, formation of brown wounds on the roots and tissues adjacent to the soil surface, necrosis and discoloration of internal tissues of crown and basal stem, reduction in the quantity and quality of fruits, wilting and plant death. Eleven Fusarium species with names; F. solaniF. oxysporum f. sp. radicis-lycopersici , F. moniliforme, F. culmorum, F. commune, F. redolensF. chlamydosporum, F. semitectum, F. lateritium, F. acuminatum and F. equiseti has been reported as the causatives of the disease in the world. The disease occurrence in farms and commercial greenhouses, if disease management strategies are not implemented, usually leads to great economic losses to the tomato yield and in some cases, complete crop destruction. The disease has been reported from East-Azarbaijan, Semnan, Fars, Hormozgan and Kerman Provinces, in Iran. This article discusses integrated disease management strategies, emphasizing preventive measures such as pathogen exclusion, use of resistant cultivars, prevention of root and crown injuries, sanitation, salt stress management, as well as cultural, biological, and chemical control methods.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله  Fusarium oxysporum, Fusarium solani, Fusarium lateritium, Fusarium semitectum

نویسندگان مقاله آزاده گودرزی | Azadeh Goudarzi
Department of Plant Protection Researches, Hormozgan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, AREEO, Bandar Abbas, Iran
بخش تحقیقات گیاه پزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی هرمزگان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرعباس، ایران


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/pps/browse.php?a_code=A-10-258-5&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده ترویجی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات