پژوهش های بذر ایران، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۱-۲۰

عنوان فارسی اثرات پرایمینگ بر قابلیت جوانه‌زنی و بنیه بذرهای گلرنگ (Carthamus tinctorius) در طی زوال مصنوعی
چکیده فارسی مقاله
چکیده مبسوط
مقدمه: بذرهای گلرنگ سرشار از اسیدهای چرب غیر اشباع با قابلیت زیاد برای پراکسیداسیون بوده که در طی دوره انبارداری پتانسیل بالایی برای کاهش قابلیت جوانه‌زنی و بنیه بذر دارند. بنابراین، یافتن روش‌های مناسب جهت حفظ یا بهبود بنیه بذرهای ذخیره شده بسیار مفید است.
مواد و روشها: به ­منظور بررسی اثرات پرایمینگ بذر بر قابلیت جوانه‌زنی و بنیه بذرهای گلرنگ (ارقام صفه و سینا)، آزمایشی سه عاملی در قالب طرح پایه کاملا ً تصادفی با سه تکرار پیش از زوال مصنوعی و پس از آن انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل زوال کنترل شده بذر در دمای 45 درجه سلسیوس در شش سطح (بدون زوال، 1، 2، 3، 4 و 6 روز) و پرایمینگ در چهار سطح (بدون پرایم، هیدروپرایمینگ، اسید سالیسیلیک 50 میلی‌گرم در لیتر و کلرید سدیم 5 درصد) بود.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که زوال مصنوعی قابلیت جوانه‌زنی و بنیه بذرهای گلرنگ را به شدت و به صورت خطی کاهش می‌دهد و در فاصله زمانی بین 5/4-5/2 روز (بسته به نوع تیمار و صفت مورد بررسی) قابلیت جوانه‌زنی و بنیه بذر به صفر می‌رسد. استفاده از پرایمینگ پیش از زوال مصنوعی از سودمندی بیشتری در مقایسه با پرایمینگ پس از زوال مصنوعی برخوردار بود. به‌علاوه، روش پرایمینگ با اسید سالیسیلیک از سودمندی بیشتری در مقایسه با سایر تیمارهای پرایمینگ برخوردار بود.
نتیجه گیری: پرایم کردن بذر گلرنگ قبل از انبارداری می­تواند به افزایش ماندگاری بذر کمک کند و در عین حال توانایی جوانه­ زنی بذر را نیز حفظ کند.

جنبه ­های نوآوری:
  1. اثر پرایمینگ قبل و بعد از زوال مصنوعی بر قابلیت جوانه­ زنی و بنیه بذرهای گلرنگ مقایسه و بررسی شد.
  2. تاثیر پرایمینگ قبل و بعد از زوال بر بهبود کیفیت بذر ارقام گلرنگ متفاوت بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بنیه بذر، پرایمینگ، تیمارهای بهبود دهنده بذر، زوال کنترل شده، گلرنگ

عنوان انگلیسی Impacts of priming on germination and vigor of safflower (Carthamus tinctorius) seeds during artificial deterioration
چکیده انگلیسی مقاله
Extended Abstract
Introduction: Safflower seeds are rich in unsaturated fatty acids with a high capacity for peroxidation, which have a high potential to reduce germination and seed vigor during the storage period. Therefore, Introducing appropriate methods to preserve or improve their germplasm during storage would be advantageous.
Materials and Methods: In order to investigate the effects of seed priming on the germination and vigor of safflower seeds (Sofeh and Sina cultivars), a three-factor experiment was conducted in a completely randomized design with three replications before and after artificial deterioration. The experimental factors include controlled deterioration of seeds at 45°C in six levels (no deterioration, 1, 2, 3, 4, and 6 days) and priming in four levels (no prime, hydropriming, salicylic acid 50 mg/l and sodium chloride 5 percent).
Results: Artificial aging strongly and linearly reduced the germination ability of safflower seeds, and in a time interval which lasts between 2.5 to 4.5 days (depending on the treatment and the investigated trait), resulted in germinability and seed vigor reaches zero. The use of priming prior to artificial aging was more advantageous than priming after artificial aging. In addition, the priming method with salicylic acid was more useful compared to other priming treatments.
Conclusion: Priming of safflower seeds before storage would result in the extended shelf of the stored seeds while also preserving the seed germination potential. 
 
Highlights:
  1. The effect of priming on the germination and vigor of safflower seeds before and after artificial deterioration was compared and investigated.
  2. The effect of priming before and after artificial deterioration on the improvement of safflower seed quality varied in different cultivars.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Controlled deterioration, Safflower, Seed enhancements, Seed Priming, Seed vigor

نویسندگان مقاله عبدالحسین رضائی | Abdolhosein Rezaei
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

فرشید قادری فر | Farshid Ghaderifar
Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

حمیدرضا صادقی پور | Hamidreza Sadeghipour
Golestan University
دانشگاه گلستان


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-50-7&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات