مجله تولید گیاهان روغنی، جلد ۲، شماره ۱، صفحات ۲۹-۴۱

عنوان فارسی بررسی تنوع ژنتیکی و روابط میان صفات کمی و کیفی در ارقام مختلف سویا (Glaycine max L.)
چکیده فارسی مقاله سویا یک از مهمترین منابع تولید روغن در دنیا است. بهمنظور بررسی تنوع ژنتیکی و روابط میان صفات کمی و کیفی، تعداد 14 رقم سویا در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال 1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی مجتمع آموزش عالی شیروان مورد کشت قرار گرفتند. در این پژوهش 12 صفت ازجمله عملکرد دانه، اجزای عملکرد، درصد پروتئین و روغن اندازهگیری شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ارقام مورد بررسی در تمامی صفات بهجز درصد پروتئین اختلاف معنیداری دارند که این امر دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی بین آنها است. ارقام زان، سنچوری و کلومبوس بیشترین عملکرد دانه را دارا بودند، در حالی که کمترین عملکرد دانه در رقم هابیت مشاهده شد. همبستگی عملکرد دانه با صفات تعداد غلاف در گیاه، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در گیاه، وزن صد دانه، درصد روغن، درصد پروتئین و شاخص برداشت مثبت و معنیدار و با تعداد روزهای کاشت تا گلدهی منفی و معنیداری بود. رقم زان با 8/515 کیلوگرم روغن در هکتار بیشترین روغن را دارا بود. بر مبنای رگرسیون گام به گام و تجزیه علیت عملکرد دانه ارقام سویا از اثرات مستقیم و غیرمستقیم وزن صد دانه، تعداد غلاف در گیاه، تعداد دانه در غلاف و تعداد دانه در گیاه متأثر شد. با توجه به اثرات باقیمانده و ضریب تبیین (7/86 درصد) بخش اعظم تغییرات عملکرد دانه ارقام سویا مربوط به این چهار صفت بود. بیشترین اثر مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه مربوط به وزن صد دانه و کمترین آن مربوط به تعداد دانه در گیاه بود. بر اساس نتایج حاصل ارقام زان، سنچوری و کلومبوس با داشتن عملکرد دانه و روغن بالا در منطقه شمال خراسان قابل کشت هستند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اجزای عملکرد، درصد پروتئین، درصد روغن، رگرسیون

عنوان انگلیسی Study of genetic diversity and relationships among quantitative and qualitative traits in different soybean (Glaycine max L.( cultivars
چکیده انگلیسی مقاله Soybean is one of the most important oil production resources in the world. In order to study of genetic diversity and relationships among quantitative and qualitative traits of 14 soybean cultivars, an experiment was conducted as a randomaized complete block design with four replications in 2013 at the Agriculture Research Farm, Shirvan Higher Education Complex. 12 traits such as seed and components yield, protein and oil content were evaluated. The results showed that there were significant differences among genotypes for all traits except protein content, which indicates the existence of genetic variations between genotypes. Zane, Century and Clombus cultivars had the highest seed yield, although, the lowest yield was achieved in Habit cultivar. Results showed that seed yield was positively and significantly correlated with number of pods per plant, number of seeds per pod, number of seeds per plant,100 seed weight, oil content, protein content and harvest index and there were significant and negative correlation between seed yield with number of days from planting to flowering . The Zane cultivar had the highest oil content of 515.8 kg ha-1. Based on the stepwise regression and path analysis the grain yield of soybean cultivars were explained by the direct and indirect effects 100 seed weight, number of pods per plant, number of seeds per pod and number of seed per plant. Considering to the residual effects and the coefficient of determination (86.7 percent), the large proportion of the variation in seed yield of soybean were determined with these four traits of seed yield. Path analysis showed that the greater and lower direct positive effects on seed yield were related to 100-seed weight and seed number per plant, respectively. In general, Zane , Columbus and Cencurty cultivars due to their high oil and seed yields can be proposed cultiveting in North Khorasan.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Regression, yield components, protein and oil contents

نویسندگان مقاله محمود قربانزاده نقاب | mhmoud ghorbanzadeh neghab
ferdowsi university of mashhad- shirvan higher education complex, mashhad, i.r. of iran
دانشگاه فردوسی مشهد، مجتمع آموزش عالی شیروان
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه فردوسی (Ferdowsi university)


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jopp/browse.php?a_code=A-10-55-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1872/article-1872-288694.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات