پژوهش های بذر ایران، جلد ۲، شماره ۲، صفحات ۸۵-۹۷

عنوان فارسی تأثیر زمان برداشت و دمای خشک‌کن بر کیفیت بذر سویا
چکیده فارسی مقاله به‌منظور بررسی اثر رطوبت‌های مختلف بذر در هنگام برداشت و دمای خشک‌کردن بر خصوصیات جوانه‌زنی بذر سویا آزمایشی به‌صورت یک آزمایش فاکتوریل 2×3×2 بر پایه طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در دو منطقه مغان و کرج انجام شد. عامل اول رقم در دو سطح (ویلیامز و L17)، عامل دوم رطوبت زمان برداشت در سه سطح (15،20 و 25 درصد) و عامل سوم دمای خشک‌کن در دو سطح (30 و 45 درجه سانتی‌گراد) بودند. نتایج نشان داد که درصد جوانه‌زنی بذرهای تولیدی منطقه کرج (3/81%) نسبت به درصد جوانه‌زنی بذرهای تولید شده در مغان (4/77%) بیشتر بود. تفاوت بین درصد جوانه‌زنی بذرهایی که با دمای 30 و 45 درجه سانتی‌گراد خشک شده بودند در بذرهای با رطوبت 15% حدود 5/5% بود درحالی‌که این تفاوت در بذرهای با رطوبت 25% حدود 5/18% بود. در بذرهای تولیدی منطقه کرج با رطوبت 15 درصد، شاخص بنیه گیاهچه در هر دو رقم تفاوت معنی‌داری نداشت اما این شاخص در رطوبت 20 درصد در رقم ویلیامز (7/139) بیشتر از رقم L17 (3/107) بود. بیشترین مقدار هدایت الکتریکی محلول تراوش یافته از بذر (42/51 میکرو زیمنس بر سانتی‌متر بر گرم) از بذرهای رقم L17 با رطوبت 25 درصد در دمای 45 درجه سانتی‌گراد به دست آمد و کم‌ترین آن (46/28 میکرو زیمنس بر سانتی‌متر بر گرم) در بذرهای رقم ویلیامز با رطوبت 20% که با دمای 30 درجه سانتی‌گراد خشک شده بودند مشاهده گردید. با توجه به نتایج حاصله بایستی بلافاصله پس از رسیدن رطوبت بذرهای سویا به زیر 20 درصد نسبت به برداشت و خشک کردن بذر در منطقه مغان در دمای 30 درجه سانتی‌گراد اقدام شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بذر، جوانه‌زنی، سویا، شاخص بنیه، هدایت الکتریکی

عنوان انگلیسی Effect of Harvesting Time and Drying Temperature on Soybean Seed Quality
چکیده انگلیسی مقاله In order to evaluate the effect of seed moisture content at harvesting time and drying temperature on soybean seed germination characteristics, an experiment was conducted as factorial (2×3×2) based on Randomized Complete Block Design with three replications in Karaj and Moghan areas. The first factor was cultivar with two levels (Williams and L17), the second factor was seed moisture content with three levels (15, 20 and 25%) and the third factor was drying temperature with two levels (30 and 45 °C). Results show that the germination percentage of producing seeds in Karaj (81.3%) were higher than Moghan area (77.4%). The difference between the germination percentage of dried seeds at 30 and 45◦C with initial seed moisture content of 15% was about 5.5%, while this difference for seeds with 25% initial moisture content was about 18.5%. There was no significant difference between seedling vigor index of seeds with 15% moisture content of two cultivars that have been produced in Karaj, but at 20% moisture content, the seedling vigor index in Williams cultivar (139.7) was higher than L17 cultivar (107.3). The highest (51.42 µsm cm-1 g-1) electrical conductivity of seed leakage soluble was obtained from L17 cultivar with 25% moisture content and 45◦C and the lowest (28.46 42 µsm cm-1 g-1) rate of it was observed in Williams cultivar with 20% moisture content and 30◦C. According to these results, we must harvest and dry soybean seeds at 30◦C when its moisture content reached under 20%.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله حسین صادقی | hossein sadeghi
seed and plant certification and registration institute, karaj, iran
مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، کرج

حسین حیدری شریف آباد | hossein heidari sharifabad
department of agronomy, science and research branch, islamic azad university, tehran, iran
گروه زراعت, واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)

آیدین حمیدی | aidin hamidi
seed and plant certification and registration institute spcri , karaj, iran.
موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، کرج، ایران.

قربان نورمحمدی | ghorban nourmohammadi
department of agronomy, science and research branch, islamic azad university, tehran, iran
گروه زراعت, واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی علوم و تحقیقات (Islamic azad university science and research branch)

حمید مدنی | hamid madani
department of agronomy, arak branch islamic azad university, arak, iran.
گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران.
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه آزاد اسلامی اراک (Islamic azad university of arak)


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-101-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1871/article-1871-288641.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات