پژوهش های بذر ایران، جلد ۹، شماره ۱، صفحات ۱۵۱-۱۶۵

عنوان فارسی ارزیابی اثر تغذیه گیاه مادری سویا (Glycine max) بر صفات کیفی بذر تحت آزمون پیری تسریع شده
چکیده فارسی مقاله مقدمه:  ظرافت ساختاری و فیزیولوژیکی بذر سویا به عنوان یک شاخصه کیفی مهم در زراعت این گیاه شناخته می شود، ولی در عین حال مزمن ترین مشکلات کیفیت بذرسویا، کاهش کیفیت بذر طی نگهداری و پیش از کشت می باشد. تاثیر برخی عناصر تغذیه ای بر پارامترهای بذر سویا تحت تنش پیری تسریع شده، با انجام آزمایش طی دو سال متوالی (1398-1399) در مزارع تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان در قالب طرح بلوک کامل تصادفی بررسی شد. مواد و روش ها: تیمارهای تغذیه شامل مصرف نیتروژن و فسفر (به صورت خاک کاربرد) و آهن و مولیبدن به صورت محلول پاشی بودند. بذرها در مرحله رسیدگی برداشت شدند و وزن هزاردانه و مقاومت مکانیکی پوسته بررسی شد. پس از اعمال پیری تسریع شده بر بذرها، نشت مواد از بذر اندازه گیری و همچنین آزمون جوانه زنی استاندارد روی آنها اعمال شد.  یافته ها:  نتایج نشان داد که استفاده از عناصر غذایی بر تمامی صفات مورد مطالعه اثر معنی داری داشت. اما اثر سال تنها بر وزن هزار دانه و مقاومت مکانیکی پوسته بذر معنی دار بود. بیشترین میزان صفات مرتبط با کیفیت بذر مربوط به تیمار کامل کودی (N-P-Fe-Mo) بود و پیری تسریع شده تاثیر منفی کمتری بر آن ها داشت. نتیجه گیری: در بین عناصر، نیتروژن و فسفر بیشترین اثر را بر شاخص های جوانه زنی داشتند و آهن و مولیبدن در رتبه های بعدی قرار گرفتند. بذرهایی که دارای بنیه قوی و تیمار کودی در آنها اعمال شده بود، کمتر تحت تأثیر پیری تسریع شده قرار گرفتند و جوانه زنی بهتری داشتند. هر چه بنیه بذر ضعیف تر ، نسبت به این تنش حساس­تر بودند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله زوال بذر، زوال بذر، سویا، تغذیه کودی، کیفیت بذر،

عنوان انگلیسی Evaluation of the Effect of Maternal Soybean (Glycine max) Nutrition on Seed Quality Traits under Accelerated Aging Test
چکیده انگلیسی مقاله Introduction: Structural and physiological delicacy of soybean seeds is known as an important quality indicator in the cultivation of this plant, but at the same time, the most chronic problems of soybean seed quality are the reduction of seed quality during storage and before sowing. The effect of some nutrients on the quality of soybean seeds under accelerated aging stress, by conducting experiments for two consecutive years (2019-2020) in research field of Lorestan university, faculty of agriculture in a randomized complete block design. Materials and methods: Nutritional treatments included nitrogen and phosphorus application (as soil application) and iron and molybdenum as foliar application. Seeds were harvested at maturity stage and 1000-grain weight and seed coat resistance to mechanical damage were investigated. Then seeds exposed to accelerated aging, and then leakage of seeds and germination was measured. Results: The results showed that the nutriention had a significant effect on all studied traits. However, the effect of year was only significant on 1000-seed weight and resistance to mechanical damage of seed coat. The highest amount of traits related to seed quality was related to complete fertilizer treatment (N-P-Fe-Mo) and accelerated aging had less negative effect on them.,. Conclusion Among the elements, nitrogen and phosphorus had the most effect on germination indices and iron and molybdenum were in the next ranks. Seeds that had strong vigor and fertilizer treatment were less affected by accelerated aging and had better germination. The weaker the seed vigor, the more sensitive they were to this stress.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله seed deterioration,seed quality, soybean, fertilizer nutrition

نویسندگان مقاله الهام لطیفی نیا | Elham Latifinia
Lorestan University
دانشگاه لرستان

حمیدرضا عیسوند | Hamid Reza Eisvand
Lorestan University
دانشگاه لرستان


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-573-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده کاربردی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات