|
|
پژوهش های بذر ایران، جلد ۹، شماره ۱، صفحات ۱۱۵-۱۳۰
|
|
|
| عنوان فارسی |
تأثیر انواع پرایمینگ بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی لوبیاقرمز (Phaseolus vulgaris) تحت تنش کلریدکبالت |
|
| چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: مرحله جوانه زنی تضمین کننده دوام، استقرار و عملکرد نهایی گیاهان می باشد. تراکم نهایی بوته در واحد سطح، زمانی بهدست می آید که بذور کشت شده به طور کامل و با سرعت کافی جوانه بزنند. گیاهان اغلب تحت تنش های غیرزنده قرار می گیرند که محدودیت عمده ای برای تولید محصولات کشاورزی در سراسر جهان است. پرایمینگ بذر از جمله روش های بسیار ساده و ارزان جهت بهبود جوانهزنی بذر، تسریع رشد و استقرار گیاهچه، یکنواختی، کاهش زمان گلدهی، تولید گیاهچه قوی و غیره است که موجب بهبود کیفیت و عملکرد محصول در شرایط تنش زا و بدون تنش در گیاهان می گردد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اثر انواع پرایمینگ بر تغییرات آنزیمی و فیزیولوژیکی بذر لوبیا قرمز در شرایط بروز تنش کلریدکبالت بود. مواد و روش ها: جهت بررسی اثر انواع پرایمینگ بر شاخص های جوانهزنی، تغییرات آنزیمی و پروتئینی بذر لوبیا قرمز تحت تنش کلریدکبالت، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. این فاکتورها شامل چهار سطح، پرایمینگ بذر با 100 میلیگرم در لیتر اسید سالیسیلیک و مانیتول، آب مقطر و شاهد (عدم پرایمینگ) و همچنین سه سطح تنش کلریدکبالت (صفر، 100 و 200 میلی گرم بر لیتر) بود. یافته ها: نتایج نشان داد که با افزایش غلظت تنش شاخص های جوانه زنی (سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، وزن تر ریشه چه، وزن تر ساقه چه و وزن خشک ساقه چه) کاهش یافت، با این حال، آب مقطر، اسیدسالیسیلیک و مانیتول افزایش معنی داری در شاخص های جوانه زنی (متوسط زمان جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن تر ریشه چه و وزن تر ساقه چه) مشاهده شد. اثر برهمکنش پرایمینگ و کلریدکبالت موجب افزایش وزن خشک ریشه چه در مقایسه با تیمار شاهد × تنش شد. بالاترین مقدار در وزن تر ریشه چه (4/14 گرم)، وزن خشک ساقه چه (27/0 گرم) و طول ساقه چه (17/0 سانتی متر) در پیشتیمار هیدروپرایمینگ به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد که هورمون پرایمینگ در شرایط تنش ناشی از 200 و 100 میلی گرم در لیتر کلریدکبالت به ترتیب موجب افزایش محتوای پروتئین و میزان فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز در مقایسه با تیمار شاهد شد. اسموپرایمینگ موجب افزایش میزان فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز در شرایط عدم تنش و تنش ناشی از 200 میلی گرم در لیتر کلریدکبالت شد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر، با وجود اینکه کلریدکبالت برخی از صفات فیزیوژیکی و بیوشیمیایی بذر لوبیا قرمز را کاهش داد. با اینحال، لوبیا قرمز از توانایی تحمل کلریدکبالت نسبتاً بالایی برخوردار است، به طوری که تا 9 روز نسبت به غلظت های مختلف کلریدکبالت تحمل مناسبی نشان داد. |
|
| کلیدواژههای فارسی مقاله |
آنزیمهای آنتیاکسیدانت، جوانهزنی، کلریدکبالت، لوبیا قرمز، مانیتول |
|
| عنوان انگلیسی |
The effect of priming on physiological and biochemical traits of French bean (Phaseolus vulgaris) under cobalt chloride stress |
|
| چکیده انگلیسی مقاله |
Introduction: With the expansion of the industry, heavy element pollution in agricultural soils increases and causes earnest problems in the growth and physiological processes of some plant species. Because the vastest area under cultivation and production in the world among beans belongs to beans, it is necessary to be away from environmental stresses during germination and its establishment in order not to reduce the yield of beans, It is essential to be away from environmental stresses during germination and its establishment in order not to reduce the harvest of beans, so the use of compounds that can have a positive effect on plant growth and increase harvest is of particular importance. Seed priming is one of the methods to improve seed germination, accelerate growth and seedling establishment in stressful and non-stressful conditions. This study aimed to investigate the effect of different types of priming on enzymatic and physiological changes of French bean seed under conditions of cobalt chloride stress. Materials and Methods: To examine the effect of priming and cobalt chloride on the germination indices, the activity of antioxidant enzymes, Protein in French bean, a factorial experiment was performed in a completely randomized design with three replications. These factors included four levels: seed priming with 100 mg / l salicylic acid and mannitol, distilled and control water (no priming), and three levels of cobalt chloride stress (0, 100, and 200 mg / l). Results and Discussion: The results showed that with increasing stress concentration germination rate, root length, radicle wet weight, fresh and dry weight of stem decreased while in pre-treatment of distilled water, salicylic acid and mannitol increased significantly. Mean germination time, root length, stem length, radicle wet weight, and plumule moist weight were viewed. The interaction effect of priming and cobalt chloride caused an increase in root dry weight compared to control × stress treatment. The highest values resulted in fresh radicle weight (14.4 g), dry weight of plumule (0.27 g), and stem length (0.17 cm) in prehistoric hydro priming. The results showed that priming hormone under stress conditions of 200 and 100 mg / l cobalt chloride increased protein content and polyphenol oxidase activity of French bean seedlings in a syllogism with the control treatment, respectively. Osmo priming increased the activity of catalase and peroxidase enzymes in the absence of stress and stress-induced by 200 mg / l cobalt chloride. Conclusion: The results of this study showed that cobalt chloride reduced some physiological and biochemical traits of French bean seeds. However, the French bean has a relatively high cobalt chloride tolerance capacity, So the French bean plant showed good tolerance to different concentrations of cobalt chloride for up to 9 days. |
|
| کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Antioxidant enzymes, Cobalt chloride, French bean, Germination, Mannitol |
|
| نویسندگان مقاله |
خدیجه صورآذر | Khadijeh Sourazar Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran. دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
محمد صدقی | Mohammad Sedghi Dept. of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran. گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
رئوف سیدشریفی | Raouf Seyed Sharifi Dept. of Plant Production and Genetics, Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran. گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
|
|
| نشانی اینترنتی |
http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-557-1&slc_lang=fa&sid=1 |
| فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
| کد مقاله (doi) |
|
| زبان مقاله منتشر شده |
fa |
| موضوعات مقاله منتشر شده |
فیزیولوژی بذر |
| نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|