|
|
پژوهش های بذر ایران، جلد ۸، شماره ۲، صفحات ۸۱-۹۶
|
|
|
| عنوان فارسی |
برآورد دماهای کاردینال جوانهزنی بذر گوجهفرنگی با استفاده از توابع رگرسیون غیرخطی |
|
| چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: جوانهزنی از مهمترین فاکتورهای تعیینکنندۀ موفقیت و یا شکست در استقرار گیاهان بوده و در صورت عدم وجود محدودیت در سایر عوامل محیطی محدود کننده مانند رطوبت، دمای محیط تعیینکنندۀ سرعت و درصد نهایی جوانهزنی بذور خواهد بود . این پژوهش با هدف بررسی برخی شاخصهای جوانهزنی و ارزیابی مدلهای رگرسیون غیرخطی برای برآورد دماهای کاردینال دو واریته جدید گوجه فرنگی انجام پذیرفت. مواد و روشها: آزمایش به صورت فاکتوریل دو عاملی شامل هفت سطح دما (5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سلسیوس) و دو رقم گیاه گوجه فرنگی (گوجه فرنگی گیلاسی قرمز Var. Cerasiformi و گوجه فرنگی گلابی زرد Var.Yellow Pear) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 1398 اجرا گردید. برای تعیین رابطۀ میان سرعت جوانهزنی و دما از توابع بتا، دندانهای و دوتکهای و از تابع لجستیک به منظور توصیف الگوی مناسب جوانهزنی دو رقم این گیاه در پاسخ به هر سطح دما در طی زمان استفاده گردید. یافتهها: نتایج تجزیه واریانس نشاندهنده اثر معنیدار برهمکنش دما و رقم بر تمام صفات اندازهگیری شده در این آزمایش بود. نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی در رقم گوجهفرنگی زرد گلابی در دماهای 15، 20، 25 و 30 درجه بهترتیب برابر 93، 96، 95 و 86 درصد و در رقم قرمز گیلاسی در بازه دمایی اشاره شده به ترتیب برابر 95، 98، 93، 98 درصد بود. هیچکدام از دو رقم گوجه فرنگی در دماهای 5، 10 و 35 درجه سانتیگراد قادر به جوانهزنی نبودند. بر اساس نتایج خروجی از توابع برازش داده شده، مشخص شد که در بین تابعهای رگرسیونی غیر خطی آزمون شده در این پژوهش، تابع دوتکهای بهخوبی سرعت جوانهزنی بذر رقمهای گوجه فرنگی مورد مطالعه را در برابر دما، توصیف نمود (ضریب تعیین[1]≥93/0 و شاخص آکاییک[2]≤70-). همچنین تابع لجستیک نیز برازش مناسبی بر جوانهزنی دو رقم در سطوح بین 15 تا 30 درجه سانتیگراد (R2≥0.96) در برابر زمان داشت. بر اساس تابع دو تکهای، دماهای پایه، بهینه و سقف به ترتیب برای رقم گلابی زرد 25/11، 72/28 و 0/35 و برای رقم گوجه گیلاسی قرمز 97/10، 61/28 و 0/35 درجه سانتیگراد تخمین زده شد. نتیجهگیری: جوانهزنی هر دو رقم گیاه گوجه فرنگی نسبت به تغییرات دما حساسیت نشان میدهد. در دماهای بالاتر از دمای حداقل، با افزایش دما هم نرخ جوانهزنی و هم سرعت آن افزایش پیدا کرد و این افزایش تا دمای مطلوب ادامه داشت و پس از آن روند تغییرات درصد و سرعت جوانهزنی به ازای دما کاهشی گردید. همچنین نتایج بدست آمده از تابع لجستیک نشان داد که رقم زرد گلابی در مقایسه با قرمز گیلاسی، به افزایش دماهای بیش بهینه، حساستر است و با افزایش دما از 25 درجه به 30 درجه سانتیگراد جوانهزنی از 79/97 به 09/85 درصد کاهش یافت. |
|
| کلیدواژههای فارسی مقاله |
دمای بهینه، دمای پایه، واریته گلابی زرد، واریته گیلاسی قرمز، مولفههای جوانهزنی |
|
| عنوان انگلیسی |
Estimation of Cardinal Temperatures for Tomato Seed Germination Using Nonlinear Regression Models |
|
| چکیده انگلیسی مقاله |
Introduction: Seed germination is one of the most important factors determine success of failure of crop establishment. In the absence of other environmental limiting factors such as moisture, temperature would determine the rate and overall seed germination. This research was conducted with the aim of investigation the effect of temperature regimes on seed germination, quantify the response of germination rate to temperature and to find cardinal temperatures for different germination percentiles in solanum lycopersicom. Material and methods: Two-way factorial experiment including seven constant temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30 and 35 oC) and two tomato varieties (Red cherry: var. Cerasiformi and Yellow pearl: var. Yellow Pear) was conducted based on a completely randomized design arranged in thee replications at the seed technology laboratory of Agricultural Sciences and Natural Resources university of Khuzestan in 2019. Cardinal temperatures of two tomato cultivar were determined using four nonlinear regression models (four parameters beta, segmented and dent-like). Relationship between germination rate and temperature was also quantified using three parameter logistic model. Findings: Results of analysis of variance showed that the interaction effect of temperature and variety was significant on all studied traits. Results showed that respectively at temperatures of 15, 20, 25 and 30 oC, total seed germination for yellow pearl tomato was 93%, 96%, 95% and 86% and for red cherry tomato was 95, 98, 93 and 98 oC. There was no seed germination for both tomato varieties at 5, 10 and 35 oC. Based on the results of fitted models, it was cleared that among studied models, the best fit for the explanation of relationship between germination rate of tomato varieties and temperature was obtained from segmented model (AICc≤70, R2=0.93). Three parameter logistic function exhibited a reasonable fit (R2=0.96) for germination time course under temperature range of (15 to 30 oC). Based on the segmented model, base, optimum and ceiling temperatures of Yellow pearl and Cherry tomato were 11.25, 28.72, 35.00 oC and 10.97, 28.361 and 35 oC, respectively. Conclusion: Both tomato variety exhibited some degree of sensitivity to temperature treatments. Seed germination rate and number of germinated seeds linearly increased higher temperatures above base, until the optimum temperature and then started to decline as the temperature exceeded from optimum range. Keywords: Base temperature, Logistic model, Optimal temperature, Segmented model, Yellow Pear and Cerasiformi varieties. Highlights: 1- Investigation on the pattern of seed germination in two new tomato varieties under temperatures regimes 2- Evaluation of cardinal temperatures of two new tomato varieties using nonlinear regression models. |
|
| کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Optimum temperature, Yellow pearl, Cherry tomato, Germination traits |
|
| نویسندگان مقاله |
فاطمه لجم اورک شیرپور | Fatemeh Lajorak Shirpour Department of Plant Production and Genetics, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
یزدان ایزدی | Yazdan Izadi Department of Plant Production and Genetics, Shahid Chamran University of Ahwaz دانشگاه شهید چمران اهواز
سید امیر موسوی | Seyed Amir Moosavi Department of Plant Production and Genetics, Agricultural Sciences and Natural Resources University of Khuzestan گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان
|
|
| نشانی اینترنتی |
http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-495-2&slc_lang=fa&sid=1 |
| فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
| کد مقاله (doi) |
|
| زبان مقاله منتشر شده |
fa |
| موضوعات مقاله منتشر شده |
اکولوژی بذر |
| نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|