دانش بیماری شناسی گیاهی، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۹۳-۱۰۴

عنوان فارسی ۹. واکنش نه رقم لوبیا به دو گونه Fusarium
چکیده فارسی مقاله حسامی  ن، درویش‌نیا م، بازگیر ع (1400) واکنش نه رقم لوبیا به دو گونه Fusarium . دانش بیماری­شناسی گیاهی 10(2): 104-93.         Doi: 10.2982/PPS.10.2.93.  مقدمه: دو قارچ خاک­زاد Fusarium oxysporum و F. solani عامل بیماری‎های مهم پژمردگی و پوسیدگی ریشه انواع لوبیا هستند. بهترین روش‎ مدیریت این بیماریها شناسایی و کشت رقمهای مقاوم است. این پژوهش برای شناسایی واکنش نه رقم لوبیای ایرانی به این دو قارچ بیمارگر اجرا شد. مواد و روش­ها: بوته­ های بیمار لوبیا از مزرعه ­های شهرستان الیگودرز در استان لرستان در غرب ایران  جمع‎آوری و در آزمایشگاه F. solani  و F. oxysporum از آنها جداسازی شدند. بیماریزایی این قارچها ابتدا روی یک رقم محلی بررسی شد. سپس واکنش نه رقم لوبیا نسبت به آنها در قالب طرح کاملاً تصادفی در گلخانه تعیین شد. یافته‌ها: واکنش رقمها به F. oxysporum و F. solani به ترتیب در رقم قرمزدادفر با شدت بیماری 28/8 و 26/6 درصد، قرمزصیاد با 33/3 و 28/8 درصد، چیتی­کوشا با 35/5 و 33/3 درصد، سفید247 با 40 و 37/8 درصد، سفیدپاک با 46/6 و 46/7 درصد، چیتی492 با 48/8 و 46/7 درصد به عنوان نیمه حساس و چیتی صالح با شدت بیماری 64/4 و 62/2 درصد، قرمزیاقوت با 77/7 و 80 درصد و سفیدالماس با 82/2 و 86/7 درصد به عنوان حساس شناخته شدند. هم‌چنین آنالیز همبستگی پیرسون نشان داد که همبستگی معنی‌دار منفی بین طول ریشه، وزن­ تر و خشک ریشه با شدت این بیماریها وجود دارد. نتیجه‌گیری: شش رقم لوبیای ایرانی قرمزدادفر، قرمزصیاد، چیتی­کوشا، سفید247، سفیدپاک و  چیتی492 به این بیماریها نیمه حساس هستند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پژمردگی، پوسیدگی ریشه، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی

عنوان انگلیسی 9. Reaction of nine bean cultivars to two Fusarium species
چکیده انگلیسی مقاله Hesami N, Darvishnia M, Bazgir E (2021) Reaction of nine bean cultivars to two  Fusarium species. Plant Pathology Science 10(2):93-104.      Doi: 10.2982/PPS.10.2.93.   Introduction: Two soil-borne fungi, Fusarium oxysporum and F. solani, are the causes of important diseases of beans wilting and root rot. The best way to manage these diseases is to identify and cultivate resistant cultivars. This study was conducted to identify the reaction of nine Iranian beans cultivars to these two pathogenic fungi. Materials and Methods: Bean-diseased plants were collected from farms in Aligudarz city in Lorestan province, in western Iran, and F. oxysporum and F. solani were isolated from them in the laboratory. At first the pathogenesis of these fungi was investigated on a local cultivar. Then, the reaction of nine bean cultivars to them was determined in a completely randomized design experiment in the greenhouse. Results: Reaction of cultivars to F. oxysporum and F. solani respectively were, Dadfar red-bean with disease severity of 28.8 and 26.6%, Sayad red-bean  with 33.3 and 28.8%, Koosha pinto-bean  with 35.5 and 33.3%, White 247 with 40 and 37.8%, Pak white-bean with 46.6 and 46.7% and pinto-bean 492 with 48.8 and 46.7% respectively, were grouped as semi-sensitive. Saleh pinto-bean with a disease severity of 64.4 and 62.2%, Yaghot red-bean  with 77.7 and 80% and Almas white with 82.2 and 86.7% respectively, were determined as sensitive. Pearson correlation analysis also showed that there was a significant negative correlation between root length, fresh and dry weight of root with diseases severity. Conclusion: Six cultivars of Iranian beans vs Dadfar, Sayad, Koosha, White247, Pak and 492 are semi-sensitive to these diseases.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Root rot, Red-bean, Pinto-bean, Wilt

نویسندگان مقاله نفیسه حسامی | Nafiseh Hesami
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Lorestan University, Khorramabad, Iran
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد

مصطفی درویش نیا | Mostafa Darvishnia
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Lorestan University, Khorramabad, Iran
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد

عیدی بازگیر | Eidi Bazgir
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Lorestan University, Khorramabad, Iran
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/pps/browse.php?a_code=A-10-333-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات