دانش بیماری شناسی گیاهی، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۷۴-۸۱

عنوان فارسی ۷.تاثیر یک قارچ میکوریز آربوسکولی بر پژمردگی فوزاریومی در سه رقم گوجه فرنگی
چکیده فارسی مقاله رضوان­جو  م، صدروی  م، خوشرو  ع (1400) تاثیر یک قارچ میکوریز آربوسکولی بر پژمردگی فوزاریومی در سه رقم گوجه ­فرنگی. دانش بیماری­شناسی گیاهی 10(2):  81-74. Doi: 10.2982/PPS.10.2.74.   مقدمه: پژمردگی ناشی از قارچ خاکزاد  Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici یکی از بیماری‌های مهم در بیشتر مناطق کشت گوجه‌فرنگی در جهان است. میزان خسارت بیماری در ایران تا 27 درصد محصول گزارش شده است. مبارزه زیستی یک روش موثر و سازگار با محیط زیست و سالم برای مصرف­ کنندگان است.  توانایی قارچهای میکوریز آربوسکولی در کاهش بسیاری از بیماری­های خاکزاد گیاهان به اثبات رسیده است، بنابراین این پژوهش برای بررسی تاثیر یک قارچ میکوریز آربوسکولی که به شکل تجارتی در دسترس بود بر شدت این بیماری در سه رقم تحت کشت گوجه­ فرنگی صورت گرفت. مواد و روش­ها:  زادمایه‌ی تجارتی قارچ­ میکوریز آربوسکولی Glomus geosprum تهیه گردید. آزمایش در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با چهار تکرار برای هر تیمار اجرا شد. زادمایه‌ی قارچ میکوریز آربوسکولی به خاک سترون در گلدان­ها اضافه شد و بذرهای رقم­های گوجه­ فرنگیSuper-Strain ،Chef  و Super-Falat در گلدان­ها  کاشته شدند. ریشه­ ی گیاهچه­ ها در مرحله‌ی سه تا شش برگی با سوسپانسیون هاگ یک جدایه‌ی پرآزار F. oxysporum f. sp. lycopersici   مایه­ زنی شدند. پس از بروز نشانه­ های زردی و پژمردگی، داده ­های شدت بیماری، ارتفاع ساقه و طول ریشه جمع ­آوری و داده­ ها به کمک نرم ­افزار SPSS20 تجزیه واریانس شده و میانگین­ها مقایسه شدند. یافته­ ها: شدت بیماری در تمام رقم­های تیمار شده با قارچ میکوریز آربوسکولی به میزان معنی­ داری کمتر و ارتفاع ساقه و طول ریشه بیشتر از تیمارهای غیر میکوریزایی بودند. نتیجه­ گیری: توانایی G. geosporum در کاستن از شدت بیماری پژمردگی فوزاریومی و افزایش رشد بوته­ های گوجه‌فرنگی برای نخستین بار گزارش می­شود.   
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گوجه‌فرنگی، پژمردگی، Fusarium ، Glomus

عنوان انگلیسی 7.Impact of an arbuscular mycorrhizal fungus on Fusarium wilt in three tomato cultivars
چکیده انگلیسی مقاله Rezvanjoo M, Sadravi M, Khoshroo A (2021) Impact of an arbuscular mycorrhizal fungus on Fusarium wilt in three tomato cultivars. Plant Pathology Science 10(2):74-81. Doi: 10.2982/PPS.10.2.74.   Introduction: Wilt caused by the soil-borne fungus Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici is one of the most common and harmful diseases in most tomato growing areas. The disease damage is reported up to 27% of the yield in Iran. Biological control of the disease is an effective, environmentally friendly, and consumer health management method. The ability of arbuscular mycorrhizal fungi to reduce many soil-borne diseases has been demonstrated, so this study was conducted to investigate the effect of a commercially available arbuscular mycorrhizal fungus on disease severity in three tomato cultivars. Materials and Methods: The commercial inoculum of arbuscular mycorrhizal fungus Glomus geosprum was obtained from the market. The experiment was performed in a completely randomized statistical design with four replicates for each treatment. Inoculum of G. geosprum was added to sterile soil in pots and then seeds of Super-Strain, Chef, and Super-Falat tomato cultivars were sown. Seedling roots were inoculated at the three to the six-leaf stage with a spore suspension of a hypervirulent isolate of F. oxysporum f. sp. lycopersici. Data on the severity of the disease, stem height, root length were collected after the appearance of wilting symptoms and analyzed with the SPSS 20 software and the means values were compared. Results: The severity of the disease was significantly reduced in all cultivars treated with arbuscular mycorrhizal fungus, and the stem height and root length were higher than those with no mycorrhizal fungus. Conclusion: The ability of G. geosporum, to reduce the severity of Fusarium wilt disease and increase the growth of tomato plants is reported for the first time.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Tomato, Wilt, Fusarium, Glomus

نویسندگان مقاله محمد رضوان جو | MOHAMMAD REZVANJOO
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Yasouj University, Yasouj, Iran
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه یاسوج، یاسوج

مهدی صدروی | MEHDI SADRAVI
Department of Plant Protection, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Yasouj University, Yasouj, Iran
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه یاسوج، یاسوج

علیرضا خوشرو | ALIREZA KHOSHROO
Department of Agronomy and Plant Breeding, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Yasouj University, Yasouj, Iran
گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه یاسوج، یاسوج


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/pps/browse.php?a_code=A-10-33-6&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات