دانش بیماری شناسی گیاهی، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۱۵-۲۹

عنوان فارسی ۲. سطح نسبی مقاومت به شانکر باکتریایی در دورگ‌های ایرانی زردآلو
چکیده فارسی مقاله محمدی ر، کشاورزی م، حسن­زاده ن، دژمپور ج، فرهادنژاد ا (1400) سطح نسبی مقاومت به شانکر باکتریایی در دورگ‌های ایرانی زردآلو. دانش بیماری­شناسی گیاهی 10(2): 29-15.  Doi: 10.2982/PPS.10.2.15. مقدمه: شانکر باکتریایی با عامل Pseudomonas syringae  یکی از مهم‌ترین بیماری‌های خسارت­زا در زردآلو است. این پژوهش با هدف ارزیابی مقاومت نسبی به شانکر باکتریایی در 22 دورگ منتحب بومی زردآلو از جمله AD507، AD405، HS731 که اخیراً با نام‌های جلیل، پارسی و شانلی معرفی شده‌اند، انجام شد. مواد و روش‌ها: روش‌های آلوده­سازی شامل مایه‌زنی مصنوعی نهال‌های دو ساله در شرایط باغی و شاخه‌های بریده در شرایط آزمایشگاهی بود. در ابتدا، پاتوار جدایه‌های بومی  P. syringae توسط آزمون‌های LOPAT   و GATTa مشخص و مخلوط سه جدایه در تهیه مایه تلقیح به کار برده شد. مایه‌زنی در ساقه نهال‌ها انجام و 1 و 5/1 سال بعد، طول شانکر یادداشت­برداری شد. یافته­ ها: پاتوار سویه‌ها P. syringae pv. syringae تشخیص داده شد. بیشترین و کمترین طول شانکر به ‌ترتیب در هیبریدهای AD1033 و AC113 معادل 76/34 میلی‌متر و 35/8 میلی‌متر دیده شد. روش مایه­زنی شاخه بریده برای ارزیابی واکنش رقمهای زردآلو مناسب نبود. هیبریدها در پنج گروه بسیار مقاوم، شش هیبرید مقاوم، هشت هیبرید نسبتا مقاوم و هفت هیبرید حساس بودند. نتیجه­ گیری: هیبریدهای AD1033, AD1042, AD940, AD811, HS210, DM101, HS203 حساس شناخته شدند، که پیشنهاد می‌شود در برنامه‌های اصلاحی و احداث/جایگزینی باغها به ­کار برده نشوند. رقمهای جلیل، پارسی و شانلی به‌ترتیب مقاوم و نسبتا مقاوم تشخیص داده شدند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله حساسیت، هیبرید، Pseudomonas syringae

عنوان انگلیسی 2. Relative levels of resistance to bacterial canker in Iranian apricot hybrids
چکیده انگلیسی مقاله Mohammadi R, Keshavarzi M, Hassanzadeh N, Dejampour J, Farhadnejad A (2021) Relative resistance levels to bacterial canker in Iranian apricot hybrids. Plant Pathology Science 10(2):15-29.  Doi: 10.2982/PPS.10.2.15.   Introduction: Bacterial canker caused by Pseudomonas syringae is one of the most damaging diseases in apricots. This experiment was conducted to evaluate relative resistance to the disease in 22 selected local apricot hybrids including AD507, AD405, and HS731 which were recently released as Jalil, Parsi and Shanli. Material and Methods: Evaluation methods included artificial inoculation of two-year-old seedlings in an orchard and of cut shoots in the laboratory. Initially, the pathovar identity of localP. syringae strains were determined using LOPAT and GATTa tests and three isolates were used as inoculum. The inoculation was done in the seedling stem and after one year and 1.5 years, canker length was recorded. Result: The pathovar of all isolates was identified as P. syringae pv. syringae. The longest and shortest cankers were observed in AD1033 and AC113 with averages of 34.76 mm and 8.35 mm, respectively. The cut shoot bioassay was not practical for apricots. The hybrids were classified into four groups including highly resistant, resistant, moderately resistant, and susceptible. Conclusion: AD1033, AD1042, AD940, AD811, HS210, DM101, HS203 have been classified as susceptible and should not be used in breeding programs and orchard establishment/replacement. Jalil, Parsi, and Shanli were rated as resistant, and moderately resistant, respectively.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Hybrid, Pseudomonas syringae, Susceptibility

نویسندگان مقاله رقیه محمدی | ROGHAYEH MOHAMMADI
Department of Plant Protection, College of Agriculture and Food Sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
دانشگاه ازاد علوم و تحقیقات

منصوره کشاورزی | mansureh keshavarzi
Cold and Temperate Fruits Center, Horticultural Sciences Research Institute, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Karaj, Iran.
پژوهشکده میوه‌های معتدله و سردسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج .

نادر حسن زاده | nader hassanzadeh
Department of Plant Protection, College of Agriculture and Food Sciences, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran.
گروه گیاه‌پزشکی دانشکده کشاورزی و صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات تهران، دانشگاه آزاد اسلامی

جلیل دژمپور | jalil dejampour
Agricultural Research, Education and Extension Organization, East Azarbaijan Center, Tabriz, Iran.
سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان شرقی، تبریز

افاق فرهادنژاد | afagh farhadnezhad
Technology Affairs Office, Agricultural Research, Education and Extension Organization, Tehran, Iran.
دفتر امور فناوری، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران.


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/pps/browse.php?a_code=A-10-213-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات