پژوهش های بذر ایران، جلد ۶، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی اثر تیمارهای پرایمینگ بذر استویا (Stevia rebaudiana) با اسید سالیسیلک، آهن و روی بر برخی صفات جوانه زنی و رنگیزه های فتوسنتزی تحت تنش خشکی
چکیده فارسی مقاله چکیده مبسوط مقدمه: استویا (Stevia rebaudiana Bert.) گیاهی علفی و چندساله متعلق به خانواده Astraceae است. گلیکوزیدهای استویول موجود در این گیاه 300-250 بار شیرین‌تر از ساکارز هستند و با وجود مزه شیرین، جذب بدن نمی‌شوند. استویا یک گیاه خود ناسازگار است و بذر حاصل از آن توانایی جوانه‌زنی پایینی دارد. به‌طورکلی، ظرفیت جوانه‌زنی ضعیف بذرهای استویا مانع عمده‌ای برای کشت آن در مقیاس وسیع ایجاد کرده است. پرایمینگ یکی از روش‌های بهبود بذر است که می‌تواند باعث افزایش درصد و سرعت جوانه‌زنی در شرایط محیطی تنش‌زا شود؛ بنابراین مطالعه حاضر به‌منظور بررسی تأثیر پرایمینگ با اسید سالیسیلیک (SA) و عناصر ریزمغذی آهن (Fe) و روی (Zn) بر برخی شاخص‌های جوانه‌زنی، رشد گیاهچه و همچنین محتوای رنگیزه‌های فتوسنتزی استویا تحت شرایط نرمال و تنش خشکی انجام شد. مواد و روش‌ها: آزمایش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه شاهد تهران در سال 1396 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل 4 سطح تنش خشکی (صفر، 3/0-، 6/0- و 9/0- مگاپاسکال) و 7 ترکیب پرایمینگ با اسید سالیسیلیک، آهن و روی بودند، بذرهای خشک نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شدند. در این آزمایش، آهن و روی به ترتیب از منابع سولفات آهن و سولفات‌روی تأمین شدند. صفات مورد بررسی در این آزمایش شامل درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، طول ساقه‌چه، شاخص بنیه وزنی گیاهچه و محتوی رنگیزه‌های فتوسنتزی و کاروتنوئید بودند. یافته‌ها: نتایج این آزمایش نشان دهنده حساسیت بیشتر طول ریشه‌چه نسبت به طول ساقه‌چه بود. با افزایش شدت تنش خشکی از صفر تا 9/0- مگاپاسکال، محتوی رنگیزه‌های فتوسنتزی استویا به‌طور معنی‌داری در همه تیمارهای پرایمینگ کاهش یافتند، به‌گونه‌ای که کم‌ترین مقادیر کلروفیل a، b و کاروتنوئید در پتانسیل 9/0- مگاپاسکال مشاهده شدند. پیش‌تیمار با اسید سالیسیلیک + آهن + روی در بهبود خصوصیات جوانه‌زنی و محتوی کلروفیل استویا مؤثرتر از سایر تیمارها تحت شرایط نرمال و تنش خشکی بود. در بالاترین سطح تنش خشکی، کاربرد هم‌زمان آهن، روی و اسید سالیسیلیک صفات درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، طول ساقه‌چه، بنیه گیاه‌چه و محتوای کلروفیل کل را در استویا به ترتیب 7/55، 5/50، 3/74، 3/90 و 5/85 درصد در مقایسه با شاهد افزایش داد. نتیجه‌گیری: به طور کلی، می‌توان پرایمینگ بذر با عناصر ریز مغذی (آهن و روی) و اسید سالیسیلیک و به ویژه کاربرد توأم آن‌ها را جهت افزایش مقاومت استویا به تنش خشکی در مرحله جوانه‌زنی توصیه نمود. جنبه‌های نوآوری: بروز تنش خشکی در مرحله جوانه‌زنی بر رشد و محتوی رنگیزه‌های فتوسنتزی استویا اثر معنی‌دار دارد. پرایمینگ منجر به افزایش تحمل به خشکی استویا در مرحله جوانه‌زنی می‌شود. کاربرد توأم اسید سالیسیلیک، آهن و روی در کاهش اثرات تنش خشکی مؤثرتر از کاربرد مجزای آن‌ها می‌باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله درصد جوانه‌زنی، اسید سالیسیلیک، سولفات آهن، سولفات روی، کلروفیل

عنوان انگلیسی Effect of stevia (Stevia rebaudiana) seed priming treatments with salicylic acid, iron, and zinc on some germination traits and photosynthetic pigments under drought stress
چکیده انگلیسی مقاله Extended abstract Introduction: Stevia (Stevia rebaudiana Bert.) is an herbaceous perennial plant that belongs to the family of Asteraceae. Stevia is a self-incompatible herb and the resulting seed from this plant have the low germination ability. Steviol glycosides found in this plant are 250-300 times sweeter than sucrose and despite sweet flavor; they are not absorbed by the body. In general, the poor germination capacity of stevia seeds is a major impediment for its cultivation on a large-scale. Priming is one of the seed enhancement techniques that could be resulted in the increase of germination percent and germination rate under stress conditions. Therefore, the present study was conducted to evaluate the impact of priming with salicylic acid (SA), iron (Fe) and zinc (Zn) on some germination indices, seedling growth as well as the content of photosynthetic pigments in stevia under normal and drought stress conditions. Materials and methods: A factorial experiment using a completely randomized design was carried out in the Seed Science and Technology Laboratory of Agricultural College, Shahed University, in 2017. The studied factors included four levels of drought stress (0, –0.3, –0.6 and –0.9 MPa) and seven priming combinations with SA, Fe and Zn; non-primed seeds (dry seeds) were also considered as control. In this experiment, Fe and Zn were supplied from sources of iron (II) sulfate heptahydrate (FeSO4.7H2O, 0.5%) and Zinc sulfate heptahydrate (ZnSO4.7H2O, 0.5%) respectively. The traits examined in this research included germination percentage, radicle length, plumule length, seedling weight vigor index and the content of photosynthetic pigments and carotenoid. Results: The results of this experiment indicated the plumule length was more sensitive compared with the root length to drought stress. With increasing intensity of drought stress from 0 to – 0.9 MPa, the content of photosynthetic pigments in stevia was significantly decreased in all priming treatments, so that the lowest amounts of chlorophyll a, b and carotenoid were observed at the potential of – 0.9 MPa. priming with SA + Fe + Zn was found to be more effective than other treatments to improve the germination characteristics and the chlorophyll content of stevia under normal and drought stress conditions. At the highest level of drought stress, germination percentage, radicle length, plumule length, seedling vigor index and total chlorophyll content were increased by 55.7, 50.5, 74.3, 90.3 and 85.5% than control in the concurrent application of Fe, Zn, and SA. Conclusion: In general, seed priming by micronutrient elements (Fe and Zn) and salicylic acid, and particularly the integrated application of them could be recommended to increase the resistance of stevia to drought stress in germination phase. Highlights: Drought stress at germination stage has a significant effect on seedling growth and the content of photosynthetic pigments in stevia. Seed priming increases drought tolerance of stevia at germination stage. The integrated application of SA, Fe, and Zn is more effective than their separate application to alleviate the drought-induced damaging effects.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله علیرضا گرزی | Alireza Gorzi
دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد تهران

حشمت امیدی | Heshmat Omidi
دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد تهران

امیر بستانی | Abdolamir Bostani
دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد تهران


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-220-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات