پژوهش های بذر ایران، جلد ۵، شماره ۲، صفحات ۱۳۹-۱۴۹

عنوان فارسی نقش باکتری‌های محرک رشد و اسید سالیسیلیک بر جوانه‌زنی بذر و رشد گیاهچه خربزه (Cucumis melo) تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله چکیده مبسوط مقدمه: استفاده از تنظیم کننده‌های رشد گیاهی یکی از روش‌هایی است که می‌تواند رشد گیاه را در برابر تنش‌های محیطی از جمله شوری بهبود دهد. اسید سالیسیلیک نقش بسزایی در تنظیم فرآیندهای فیزیولوژیکی از جمله جوانه‌زنی در گیاهان دارد. علاوه بر استفاده از تنظیم کننده‌های رشد گیاهی، استفاده از باکتری‌های محرک رشد جهت افزایش بنیه بذر به منظور ایجاد یکنواختی و افزایش درصد جوانه‌زنی و استقرار بهتر گیاهچه افزایش یافته است. باکتری‌های محرک رشد با دخالت در تولید هورمون‌های گیاهی از جمله اکسین، جیبرلین، سایتوکنین‌ها و همچنین تثبیت نیتروژن و یا فراهمی فسفر و سایر عناصر غذایی، می‌توانند نقش موثری در افزایش مقاومت گیاهان در شرایط نامساعد محیطی داشته باشند. مواد و روش‌ها: این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. عامل اسید سالیسیلیک در دو سطح صفر و یک میلی مولار انتخاب شد. تیمار باکتری شامل ازتوباکتر، آزوسپریلیوم، مخلوط ازتوباکتر و آزوسپریلیوم و بدون تلقیح و تیمار شوری در پنج سطح صفر، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار بود. یافته‌ها: نتایج نشان داد که هیچ کدام از تیمارها اثر معنی‌داری بر درصد جوانه‌زنی نداشتند. تنش شوری 50 میلی مولار در خربزه باعث افزایش معنی‌دار طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، بنیه بذر و وزن‌تر گیاهچه شد و با افزایش تنش شوری بیش از 50 میلی مولار شاخص‌های جوانه‌زنی بطور معنی‌داری کاهش یافت. تیمار اسید سالیسیلیک یک میلی مولار باعث افزایش معنی‌دار سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه و بنیه بذر گردید. در بین باکتری‌های محرک رشد ازتوباکتر و مخلوط ازتوباکتر و آزوسپریلیوم بطور معنی‌داری نسبت به شاهد باعث افزایش پارامترهای جوانه‌زنی گردید. بطور کلی فاکتورهای جوانه‌زنی بذر خربزه تحت تنش شوری در ترکیب اسید سالیسیلیک یک میلی مولار با ازتوباکتر نسبت به آزوسپریلیوم و مخلوط باکتری‌های محرک رشد افزایش بیشتری یافت. این نتایج می‌تواند بیانگر رابطه تقویت کنندگی باکتری‌های محرک رشد با اسید سالیسیلیک در جهت افزایش طول ریشه‌چه باشد. نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج، می‌توان پیش تیمار بذرهای خربزه با غلظت یک میلی مولار اسید سالیسیلیک و تلقیح آنها با ازتوباکتر را برای بهبود جوانه‌زنی و استقرار بهتر گیاهچه‌های خربزه تحت تنش شوری توصیه نمود. جنبه‌های نوآوری: بررسی خصوصیات جوانه‌زنی بذر خربزه خاتونی تحت تنش شوری. بررسی تأثیر کودهای زیستی و اسید سالیسیلیک بر جوانه‌زنی و رشد دانهال‌های خربزه تحت تنش شوری.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آزوسپریلیوم، ازتوباکتر، بنیه بذر، خربزه خاتونی

عنوان انگلیسی Effect of Growth Promoting Bacteria and Salicylic Acid on Melon (Cucumis melo) Seed Germination and Seedling Growth under Salt Stress
چکیده انگلیسی مقاله Extended abstract Introduction: Using of plant growth regulators is one of the methods can improve plant growth against environmental stresses such as salinity. Salicylic acid plays an important role in physiological processes regulation, including germination. Today, using of growth promoting bacteria has been increased and it causes to raise the seed vigor, uniformity, germination percentage and better seedling establishment. Growth promoting bacteria can be effect on increasing plant resistance to adverse environmental conditions by interposition in plant hormones production such as auxin, GA, cytokinins, and as well as the stabilization of nitrogen or phosphorus availability and other nutrients Materials and Methods: This experiment was conducted as factorial in a completely randomized design with three replications. Salicylic acid factor (SA) was selected at two levels (0 and 1 mM). The bacterial treatments included Azotobacter (AZ), Azospirilum (AZP), complex of Azotobacter and Azospirillum (AZ + AZP), and without inoculation (C) and salinity treatment (S) was at five levels (0, 50, 100, 150 and 200 mM). Results: Results showed that all treatments had no significant effect on germination percentage. Radicle and plumule length, seed vigor index and seedling fresh weight was significantly increased at 50 mM NaCl. Generally speaking, the elongation of plant organs when treated with low concentrations of salts may induce osmotic adjustment activity in the plants which may improve growth. Germination rate, Radicle and plumule length and seed vigor index were significantly increased by salicylic acid treatment. AZ and AZ+AZP increased germination parameters significantly than control. Generally germination factors were better improved by combination salicylic acid with AZ than AZP and AZ+AZP. These results could indicate the synergistic relationship between growth promoting bacteria and salicylic acid.  Conclusion: According to the results pre-treatment of melon seeds by 1 mM salicylic acid and Azotobacter can be proposed to improve seed germination and seedling establishment under salinity stress.   Highlights: Effect of salinity on seed germination characteristics of melon. Effect of biofertilizer and salicylic acid on germination and seedling growth of melon under salt stress.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Azospirillum, Azotobacter, Seed vigor, Khatooni melon

نویسندگان مقاله حسین نستری نصرآبادی | Hossein Nastari Nasrabadi


مهدی مرادی | Mehdi Moradi


محمد ناصر مودودی | Mohammad Naser Modoodi



نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-349-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات